PODOLOGIA EQUINA: Conseqüències de les ferradures i l’estabulació continuada.

Albert Flores Podologia Equina

Malauradament la major part dels cavalls de sella que viuen al nostre país ho fan en unes condicions de vida totalment contràries als interessos i necessitats dels equins. Lluny de poder viure en llibertat i ramat, la major part d’aquests cavalls passen els seus dies reclosos en un box i ferrats.

Les ferradures malmeten la peülla tant externament com internament i els estralls que causen a llarg termini van molt més enllà, doncs alteren les estructures internes de les extremitats i afecten el sistema cardiovascular. Això, unit al fet que l’estabulació comporta: manca de moviment, manca de ventilació i contacte amb nitrats provinents dels orins i les femtes, en provoquen, literalment, la seva putrefacció, com podeu observar a la fotografia.

Quan desferro cavalls que fa anys que viuen en aquestes condicions l’estructura de la peülla es tan feble que sovint sagna. El cavall sent dolor durant dies o, a vegades mesos. Per tant, en desferrar-lo, cal tenir la seguretat que podrà trepitjar un terra tou, que estarà a l’aire lliure, que estarà equilibrat de pes, que tindrà una alimentació sana i adequada a la seva edat i a les seves característiques i que, la palma, serà desinfectada periòdicament fins que s’hagi recuperat.

Cal tenir en compte que a vegades, quan el dolor que sent l’animal li impedeix  deambular és necessari posar soles o calçat i optar per una regeneració de la peülla més lenta però menys dolorosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s